Puglia Mat & Vin, 8 dager - Kultur og mye gastronomi i Sør-Italia
I vakre Puglia på Italias hæl, prøver vi olivenolje, lærer å lage hjemmelaget pasta, smaker på regionens vin og får et innblikk i produksjonen av burrataost. Vi reiser gjennom naturskjønne landskap med en overflod av oliventrær og besøker søte små byer med slingrende bakgater og historiske monumenter.
Mye gastronomisk innhold - 7 frokoster, 7 middager, lunsj på vinmuseum, lunsj med vin på lokal gård, pastakurs og lunsj med vin på lokal gård, olivenoljesmaking, vinsmaking, besøk hos burrataprodusent med smakingBesøk Lecce, Apulias barokkperleOpplev Manduria og prøv Primitivo di Manduria-vinBesøk trullistbyene Alberobello og OstuniOlivoljeprovning
Dag 1Hjembyen - Santa Maria al Bagno
Vi flyr til Italia og tar turen til Relais Masseria Le Cesine, hvor vi sjekker inn i tre netter. Dette hyggelige hotellet ligger utenfor feriestedet Vernole. Alle dager på hotellet inkluderer frokostbuffé og middag.
Dag 2Gallipoli med olivenoljesmaking og Otranto
I dag skal vi besøke to av Salento-halvøyas mest populære byer. Vi begynner med et stopp i Gallipoli, som er kjent som Det joniske havets perle. Det historiske sentrum ligger på en kalksteinsøy som er forbundet med fastlandet via en bro fra 1600-tallet. Her er det en labyrint av trange gater og smug, en imponerende middelalderfestning og en barokkkatedral bygget i den lokale gule kalksteinen. Fra Gallipoli fortsetter vi til den sjarmerende lille byen Otranto, som ligger ved Adriaterhavet bare rundt syv mil fra Albania. Her lever fortsatt minnet om de 800 innbyggerne som ble henrettet under den tyrkiske invasjonen i 1480. De ble kanonisert i 2013 og levningene deres er bevart i byens middelalderkatedral, bygget på 1000-tallet i romansk stil. Katedralen er kjent for sitt fantastiske mosaikkgulv fra 1100-tallet med scener fra blant annet Det gamle testamente. Etter en spasertur i det pittoreske sentrum returnerer vi til Vernole. I løpet av dagen skal vi også besøke en av områdets mange olivenoljemøller, hvor vi får en omvisning som avsluttes med en smaking av ”det flytende gull”.
I dag skal vi besøke to av Salento-halvøyas mest populære byer. Vi begynner med et stopp i Gallipoli, som er kjent som Det joniske havets perle. Det historiske sentrum ligger på en kalksteinsøy som er forbundet med fastlandet via en bro fra 1600-tallet. Her er det en labyrint av trange gater og smug, en imponerende middelalderfestning og en barokkkatedral bygget i den lokale gule kalksteinen. Fra Gallipoli fortsetter vi til den sjarmerende lille byen Otranto, som ligger ved Adriaterhavet bare rundt syv mil fra Albania. Her lever fortsatt minnet om de 800 innbyggerne som ble henrettet under den tyrkiske invasjonen i 1480. De ble kanonisert i 2013 og levningene deres er bevart i byens middelalderkatedral, bygget på 1000-tallet i romansk stil. Katedralen er kjent for sitt fantastiske mosaikkgulv fra 1100-tallet med scener fra blant annet Det gamle testamente. Etter en spasertur i det pittoreske sentrum returnerer vi til Vernole. I løpet av dagen skal vi også besøke en av områdets mange olivenoljemøller, hvor vi får en omvisning som avsluttes med en smaking av ”det flytende gull”.
Dag 3Lecce og Galatina
Etter frokost drar vi innover i landet til Lecce, den historiske og økonomiske hovedstaden på Salento-halvøya som dateres tilbake til romertiden. På Piazza Sant’Oronzo, hjertet av byen, ser vi rester av det romerske amfiteateret fra 100-tallet e.Kr. Lecce kalles vanligvis perlen til den apuliske barokken. Denne særegne barokkarkitekturen er preget av fantastiske skulpturelle dekorasjoner og en spesiell varm og gylden farge på kalksteinen. I Lecce har vi tid til å rusle rundt på egenhånd og kanskje smake på byens spesialitet pasticciotto leccese, en mørdeig fylt med vaniljekrem. Fra Lecce fortsetter vi sørover til Galatina. Feriestedet er en skjult perle med røtter fra 1100-tallet. Imidlertid hadde Galatina sin storhetstid på 1600- og 1700-tallet da mange kirker og palasser ble bygget. Selvfølgelig kan du se barokke elementer i arkitekturen, men den galatiske adelen hadde en spesiell forkjærlighet for imponerende og intrikat dekorerte døråpninger og balkonger, som utmerker stedet.
Etter frokost drar vi innover i landet til Lecce, den historiske og økonomiske hovedstaden på Salento-halvøya som dateres tilbake til romertiden. På Piazza Sant’Oronzo, hjertet av byen, ser vi rester av det romerske amfiteateret fra 100-tallet e.Kr. Lecce kalles vanligvis perlen til den apuliske barokken. Denne særegne barokkarkitekturen er preget av fantastiske skulpturelle dekorasjoner og en spesiell varm og gylden farge på kalksteinen. I Lecce har vi tid til å rusle rundt på egenhånd og kanskje smake på byens spesialitet pasticciotto leccese, en mørdeig fylt med vaniljekrem. Fra Lecce fortsetter vi sørover til Galatina. Feriestedet er en skjult perle med røtter fra 1100-tallet. Imidlertid hadde Galatina sin storhetstid på 1600- og 1700-tallet da mange kirker og palasser ble bygget. Selvfølgelig kan du se barokke elementer i arkitekturen, men den galatiske adelen hadde en spesiell forkjærlighet for imponerende og intrikat dekorerte døråpninger og balkonger, som utmerker stedet.
Dag 4Santa Maria al Bagno – Manduria vinmuseum med lett lunsj – Polignano a Mare
Etter frokost og utsjekking reiser vi vestover mot Manduria, hvor vi gjør et stopp for å besøke byens vinmuseum. Her vises blant annet gjenstander og redskaper fra slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet som ble brukt i forbindelse med områdets vinproduksjon. Besøket avsluttes med en lett lunsj og smaksprøver på den smaksintensive Primitivo di Manduria-vinen, som er laget av primitivo-druen. Deretter fortsetter vi nordover gjennom et flatt landskap, hovedsakelig på landeveier omkranset av olivenlunder, små steinmurer og den røde jorda som er så karakteristisk for Puglia, til Pietrablu Resort & Spa hvor vi sjekker inn for fire netter. Strandhotellet med flere bassenger ligger utenfor feriestedet Polignano a Mare. Alle dager på hotellet inkluderer frokostbuffé og middag inkludert vann og et glass vin.
Etter frokost og utsjekking reiser vi vestover mot Manduria, hvor vi gjør et stopp for å besøke byens vinmuseum. Her vises blant annet gjenstander og redskaper fra slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet som ble brukt i forbindelse med områdets vinproduksjon. Besøket avsluttes med en lett lunsj og smaksprøver på den smaksintensive Primitivo di Manduria-vinen, som er laget av primitivo-druen. Deretter fortsetter vi nordover gjennom et flatt landskap, hovedsakelig på landeveier omkranset av olivenlunder, små steinmurer og den røde jorda som er så karakteristisk for Puglia, til Pietrablu Resort & Spa hvor vi sjekker inn for fire netter. Strandhotellet med flere bassenger ligger utenfor feriestedet Polignano a Mare. Alle dager på hotellet inkluderer frokostbuffé og middag inkludert vann og et glass vin.
Dag 5Alberobello og Ostuni med lunsj og vin på en lokal vingård
I dag tar vi en tur i den naturskjønne Itria-dalen blant olivenlunder og vingårder. Et av Puglias mest besøkte steder er trullibyen Alberobello, som er inkludert på UNESCOs verdensarvliste. Trulli er de karakteristiske hvitkalkede steinhusene, bygget uten mørtel og med kjegleformede tak. Å rusle rundt i byens pittoreske gater med disse unike konstruksjonene er en spesiell opplevelse. Etter vårt besøk i Alberobello drar vi til en gård for å spise en deilig lunsj bestående av smakfulle lokale produkter og gårdens egen vin. Vi fortsetter så til den hvite byen Ostuni, bygget på tre åser. I byens middelaldersentrum slynger de smale gatene seg oppover mot katedralen fra 1400-tallet, som er kjent for sitt vakre rosevindu på fasaden.
I dag tar vi en tur i den naturskjønne Itria-dalen blant olivenlunder og vingårder. Et av Puglias mest besøkte steder er trullibyen Alberobello, som er inkludert på UNESCOs verdensarvliste. Trulli er de karakteristiske hvitkalkede steinhusene, bygget uten mørtel og med kjegleformede tak. Å rusle rundt i byens pittoreske gater med disse unike konstruksjonene er en spesiell opplevelse. Etter vårt besøk i Alberobello drar vi til en gård for å spise en deilig lunsj bestående av smakfulle lokale produkter og gårdens egen vin. Vi fortsetter så til den hvite byen Ostuni, bygget på tre åser. I byens middelaldersentrum slynger de smale gatene seg oppover mot katedralen fra 1400-tallet, som er kjent for sitt vakre rosevindu på fasaden.
Dag 6Trani och besök hos burrataproducent
Etter frokost setter vi oss på bussen og går nordover til Trani. Byen er kjent for sin imponerende festning, som ligger ved sjøen. Det ble opprinnelig bygget på 1200-tallet under styre av den tysk-romerske keiseren Fredrik II. Overfor festningen ligger Tranis berømte katedral, bygget på slutten av 1000-tallet av lokal kalkstein. Kirken er en av Puglias fremste romanske bygninger og har et vakkert mosaikkgulv med scener fra Bibelen. Fra Trani fortsetter vi til Andria, fødestedet til burrataosten. Denne berømte ostekremen er formet som en liten pose med trevlet ostemasse fylt med samme ostemasse og fløte. Vi besøker et tradisjonelt ysteri og får et innblikk i de ulike stegene i produksjonen av osten, som har en beskyttet geografisk betegnelse. Etterpå går vi tilbake til hotellet.
Etter frokost setter vi oss på bussen og går nordover til Trani. Byen er kjent for sin imponerende festning, som ligger ved sjøen. Det ble opprinnelig bygget på 1200-tallet under styre av den tysk-romerske keiseren Fredrik II. Overfor festningen ligger Tranis berømte katedral, bygget på slutten av 1000-tallet av lokal kalkstein. Kirken er en av Puglias fremste romanske bygninger og har et vakkert mosaikkgulv med scener fra Bibelen. Fra Trani fortsetter vi til Andria, fødestedet til burrataosten. Denne berømte ostekremen er formet som en liten pose med trevlet ostemasse fylt med samme ostemasse og fløte. Vi besøker et tradisjonelt ysteri og får et innblikk i de ulike stegene i produksjonen av osten, som har en beskyttet geografisk betegnelse. Etterpå går vi tilbake til hotellet.
Dag 7Pastakurs og lunsj med vin på lokal gård og Monopol
Vi starter dagen med et besøk på Tenuta Gemi, en gammel gård som nå fungerer som restaurant. Her får vi prøve å lage den typiske apuliske typen pasta orecchiette – små ører. Etter pasta-undervisningen vår er det tid for lunsj, som består av orecchiette akkompagnert av lokal vin. Vi fortsetter deretter til byen Monopoli, hvis viktigste monumenter er slottet fra 1500-tallet og den barokke katedralen. Her har vi tid til å rusle i det pittoreske sentrum før vi returnerer til hotellet vårt.
Vi starter dagen med et besøk på Tenuta Gemi, en gammel gård som nå fungerer som restaurant. Her får vi prøve å lage den typiske apuliske typen pasta orecchiette – små ører. Etter pasta-undervisningen vår er det tid for lunsj, som består av orecchiette akkompagnert av lokal vin. Vi fortsetter deretter til byen Monopoli, hvis viktigste monumenter er slottet fra 1500-tallet og den barokke katedralen. Her har vi tid til å rusle i det pittoreske sentrum før vi returnerer til hotellet vårt.
Dag 8Polignano a Mare – Hjembyen
Etter frokost sjekker vi ut og drar til flyplassen for flyturen hjem.
Se bilder fra tidligere reisende på reisen
Reiseinformasjon
InkludertInkludertFly t/r · 7 netter i dobbeltrom · 7 frokoster · 3 lunsjer · 7 middager · utflukter etter program · reiseleder (norsk/svensk)
TilleggTilleggEnkeltrom fra 2 275,-
ValutaValutaEuro
SpesieltSpesieltUtfluktene kan gjennomføres i en annen rekkefølge. Noen avganger har forskjellige hoteller og steder. For aktuelle hoteller se hotellfanen over programmet eller bestillingsbekreftelsen. Ved avganger med tidlig hjemreise får vi tildelt frokostboks.